Omdenken

“Mijn hoofd is zo anders VDvalkgeworden. Je kan er niets meer in planten.” Mijn moeder drinkt met smaak haar koffie en knabbelt op een koekje. We zitten in haar restaurant. Een vrouw in een uitgebreide rolstoel wil voorbij maar blijft haken aan mijn moeders stoel. We moeten ontwarren de boel schuiven met stoelen. “Misschien dat ik over een tijdje ook wel in zo’n karretje moet.” zegt mijn moeder opeens. “Als ik maar naar buiten kan, want ik heb wel zuurstof nodig.” Ze pakt mijn hand. “Ik vind het wel goed geregeld dat alles wat lastiger wordt op het eind van het leven. Anders is het zo erg om dood te gaan. Nu groei je er naar toe.” Daar ben ik weer even stil van. Wat is ze toch fantastisch in ‘omdenken’.
Dat omdenken geeft veel wijsheid, creativiteit en rust in het pijnlijke proces van de dementie. Een man die bij me kwam voor een reading was net als mijn moeder in staat zijn machteloosheid op een verfrissende manier te bekijken: “Ik ben een actief persoon en heb mijn hele leven van alles kunnen creëren. Eigenlijk was ik in staat oplossingen te vinden voor alle problemen die op mijn weg kwamen, maar met de dementie van mijn vrouw lukt me dat niet meer. Ik sta machteloos. Dat is waarschijnlijk een levensles; Dealen met iets waar ik niets aan kan doen. Ik moet wel accepteren dat mijn vrouw steeds verder achteruit gaat. Het leven geeft me een totaal nieuwe ervaring, iets wat ik nooit had verwacht.”

Zo had ik het nog niet bekeken
De man vroeg me mee te kijken naar zijn vrouw die in het verpleeghuis vaak erg onrustig is. Het is dan moeilijk contact met haar te krijgen. Deze trouwe echtgenoot komt bijna elke dag bij haar op bezoek. Soms lukt het hem om iets te verzinnen waardoor ze zich kan ontspannen. Ze reageert ze op muziek, handmassage of voorlezen. Andere keren krijgt hij geen contact met haar en wil ze steeds weg als ze samen iets aan het doen zijn. Veel van zijn energie gaat naar zijn vrouw. Steeds probeert hij weer iets nieuws uit, waarmee hij haar wellicht kan boeien. Logisch dat hij daar wel eens op leeg loopt en moe is. Ik kijk met hem mee, maak op afstand contact met zijn vrouw en laat zien wat zij mij op zielsniveau heeft te vertellen. De zorg en het verlangen van haar liefhebbende man komen sterk bij haar binnen. Zij houden van elkaar, maar ze voelt ook een druk, want ze weet niet hoe ze aan zijn verwachtingen moet voldoen. Ze wordt er onrustig van dat hij zo op haar gericht is. Dat geeft haar geen ruimte en vertrouwen om op haar eigen manier contact met hem te maken. Hij ontneemt haar ruimte.
De man kijkt me verbaasd aan. “Zo had ik het nog niet bekeken.” Ik ga verder. “Jij bent zo met haar bezig dat je jezelf vergeet. Je aandacht ligt niet bij jezelf, maar bij haar. Daardoor kan je vrouw jou niet bereiken. Ze ziet je eigenlijk niet.” Omdat hij zo sterk met zijn aandacht bij haar is, kan zijn vrouw moeilijk contact met hem maken. Ik raad de man aan meer leuke dingen voor zichzelf te doen: een boek lezen terwijl hij bij zijn vrouw zit. Wie weet komt ze na een tijdje vanzelf bij hem terug als ze haar wandeling over de gang gehad heeft. Of hij zet muziek aan die hij zelf mooi vindt of gaat een tekening maken. Net wat hij gangzelf leuk vindt. Het prettig maken voor zichzelf. Daarmee laat de man zijn eigen kleur en energie zien. Zijn vrouw kan dan op haar eigen tempo hier op aanhaken. Het lijkt misschien een contradictie, maar grote kans dat het invloed heeft op de rust en het contact onderling. Een kwestie van omdenken.
Om mijn moeder nogmaals te citeren: “Ik weet niet zeker of dit mijn gang is, maar ach….ik ga gewoon mijn eigen gang.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s