Wie wil er in een verzorgingshuis wonen?

kaartjeBert Keizer stelt die vraag aan de zaal als ik te gast ben bij zijn lezing over ‘Eigen regie en de dood: dementie’. Niemand steekt zijn hand op. Logisch. Dat willen we niet. De meesten van ons zijn dan ook in stellige overtuiging dat we in staat zijn andere oplossingen te vinden voor het ouder worden of zelfs zelf het moment van ons einde te kiezen zoals Bert keizer als mogelijkheid suggereert als er gesproken wordt over wilsbeschikking.
Maar ja. In wezen weten we allemaal dat het leven helemaal niet zo maakbaar is als we soms denken. En wie kan voorspellen hoe we onze situatie ervaren als de tijd daar is. Wellicht hebben we dan hele andere gedachtes en gevoelens.  Ingewikkelde vraagstukken. Angstig om je voor te stellen. Mijn moeder zei gisteren onder het wandelen. “Het is niet anders dan het is. Een boom is een boom, precies hoe hij is.“  Ze pakt mijn hand en laat hem dan toch weer los. “Ik denk dat het fijner is om los te lopen. “ Zo genieten we van de lente-bomen.
“Je wil toch het liefst zo lang mogelijk thuiswonen?“ Een vrouw bij één van mijn lezingen brengt dit naar voren.  We denken met zijn allen dat dat zo is. Zo lang mogelijk thuis wonen, maar ten koste van wat? Soms zie ik dat een verzorgingshuis rust en tevredenheid geeft. Er kan een last van mensen afvallen. De druk van huishouden, aan verwachtingen moeten voldoen en overzicht houden, terwijl dat eigenlijk niet meer gaat. Niet altijd hoor. Het kan ook verschrikkelijk pijnlijk en benauwend zijn voor bewoners om in het verzorgingshuis te zijn.
Niet alleen voor de bewoners is de verhuizing naar het verzorgingshuis een opgave, maar ook voor de familie. Vaak is het voor de familie zelfs het moeilijkst. Je moet een geheel nieuwe manier vinden om met je naaste om te gaan. Afscheid nemen en opnieuw  verbinden. Pas na een jaar begin ik er aan te wennen. Mijn moeder had er al eerder een vorm voor gevonden. “Jij brengt mij weer een beetje thuis.” zegt mijn moeder als ik er ben.

Verhuizen
Het gebouw is nog maar net uit de verf. De tuin is nog een berg zand. De kamers zijn nog leeg. Maar de verhuizing staat voor de deur. Vrijdag gaat mijn moeder verkassen naar de nieuwbouw, samen met 48 andere bewoners. Het is knetterspannend. de verzorgers zijn goed voorbereid, maar bijten op hun nagels. Er is extra personeel ingezet om de bewoners zo goed mogelijk te begeleiden. Hoewel alles tot in de puntjes geregeld is, weten we allemaal dat zo’n grote verandering niet zo simpel is voor mensen met dementie. “Let goed op, mam. Hier moet je straks naar binnen.” We lopen het pad naar de nieuwbouw alvast een keer om te oefenen. naamkaartjeMijn moeder is verrukt als ze haar naam ziet staan op een van de deuren. “Ik ben hier geloof ik al geweest.“ Ze bekijkt de nog lege kamer met niet begrijpende ogen. Maar het bevalt wel. “Verandering is wel leuk. Dat maakt het leven minder saai.“ Vooral de open deur naar buiten en het terrasje vindt ze mooi.
Mijn moeder zoekt naar een fornuis in haar kleine kamertje. Ik neem haar mee naar de hele grote, mooie huiskamer met een gezamenlijke keuken, waar ze voortaan eigen maaltijden gaan koken. Dat zal een hele omschakeling zijn voor het personeel. Er komt een vrouw met een karretje binnen. “Ik ga hier nog een keer schoonmaken, zodat alles piekfijn in orde is vrijdag.” vertelt iemand van het huishoudelijk personeel. “Maar straks sta ik op een van de huiskamers als gastvrouw.“ Haar ogen glimmen. Wat een avontuur. “Ik ga je helpen hoor.“ roept mijn moeder.
Maar goed. Even later, terug op haar kamer, is het enthousiasme verdwenen en vindt mijn moeder het volkomen onnodig om te verhuizen en ziet ze er van af. “Ik hoef niks nieuws.“ zegt ze “Voor mij is alles toch iedere dag vanzelf nieuw, want ik vergeet het steeds.“

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s