Geheim van het ouder worden

We lopen door het bos, mijn moeder en ik. Zij kijkt naar de bomen, tenminste dat denk ik. Ik loop met vragen in mijn hoofd. Wat voor gesprekken voer je met mensen met dementie? Met mijn moeder heb ik het over het weer, over haar woonplek, over kleding of over haar gezondheid en het eten. Gelukkig hebben wij ook wel eens diepere gesprekken over het leven en de dood, maar dat zie ik niet zo vaak om me heen. Hoe begin je zo’n gesprek?
anet th boswandeling3Ik vraag het aan mijn moeder. “Mam, wat voor vragen zou je stellen aan oudere mensen?” Ze heeft meteen een antwoord. “Ik zou ze vragen van wie ze leren?“ Wat een interessante vraag. Ik denk aan mijn vader die aan het eind van zijn leven toen hij gevallen was en verward reageerde, opeens heel duidelijk tegen mij zei: “Ik wil niets meer leren. Zet mij maar bij die demente bejaarden.” Ik kon dat toen niet accepteren, want ik wilde graag dat hij weer leerde lopen. Ik regelde een plek op een revalidatie afdeling. Maar het werd al snel duidelijk dat hij heel goed wist wat hij van binnen wilde. Hij wilde niet meer leren. Hij ging niet meer lopen, maar verliet het leven.
Mijn moeder is nog wel van plan om te leren. Ze is nieuwsgierig. “En ik zou ze vragen of ze hulp van de hemel ontvangen. Ik zou willen weten welke godsdienst ze hebben.” vervolgt ze. Veel meer dan vroeger is ze met god en godsdienst bezig. Zou dat komen door de prachtige kapel die ze hier hebben. Ook ik ben onder de indruk van de sfeer die daar heerst.
Ze gaat graag op allerlei tijden van de dag – zowel´s ochtends als ´s avonds – graag met andere dames mee naar de kapel. Laatst was ik in haar oude kamer met haar een spelletje aan het doen, klinkt er opeens een bericht over de intercom. “De boetedienst gaat beginnen.” Mijn moeder springt op. “Daar moet ik heen!” Ik kijk haar ontzet aan. Boetedienst vind ik zo onaantrekkelijk klinken om 4 uur ’s middags. Bovendien zitten we net gezellig te kwartetten. Mijn moeder is duidelijk in tweestrijd. Ze wil mij niet teleurstellen, maar ze moet en zal naar de kerk. Op een gegeven moment laat ze haar kaarten vallen. “Ik ga!” Weg is ze, naar de kapel. Daar zit ik dan met de gezelligheid. God is sterker dan ik.

Ik leer van haar
SANYO DIGITAL CAMERAMisschien moet ik niet in gevecht willen met haar god en eens observeren wat mijn moeder aan het ervaren is. In de kapel zitten en meedoen met de mis geeft haar veel rust. Ze is samen met anderen en onderdeel van een geheel. Dat is belangrijk voor haar. Het meditatieve van de gebeden en de gezangen geeft haar de kans bij zichzelf te komen. Haar binnenwereld is heel belangrijk voor haar op dit moment. Bovendien kan ze daar in contact zijn met het hogere. Mijn moeder ging al jaren niet meer naar de kerk, maar nu dus wel. Het geeft haar blijkbaar wat. Mijn moeder is zich er sterk van bewust dat ze aan het einde van haar leven staat. Het is raar, maar ze verheugt zich bijna op de overgang naar een andere dimensie. Ze is nieuwsgierig naar het contact met overleden ouders en vrienden en de geheimen van niet zichtbare.
Ik zie het vaker in readingen; het contact maken met het goddelijke is bij veel mensen een thema in de laatste levensfase. Soms is er innerlijk verwarring over de beleving van de godsdienst. Soms is er een verstoring in de relatie met god.
Soms is er een verdieping in de vele mogelijkheden van het buitenaardse. “Alzheimer. Alte geheimen. Geheim van het ouder worden.”prevelt mijn moeder. Ik leer van haar.

Foto: Annet Theunissen

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Geheim van het ouder worden

  1. Tineke Otter zegt:

    wat mooi geschreven Evelien, en zo herkenbaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s