Gaten dichten

Familie
Je zou zeggen dat dementie leegte geeft. Er vallen gaten in je geheugen, waardoor je dingen niet meer weet, mensen niet herkent, je grip op de tijd verliest……Toch heb ik deze week ontdekt dat er ook gaten gedicht worden door de dementie. In mijn praktijk heb ik een kijkje mogen nemen in een aantal familieverwikkelingen. Het waren families die met elkaar pijnlijke situaties hebben gecreëerd. Zo gaat dat soms in het leven: Zussen en broers die elkaar niet meer willen zien. Ooms en tantes, nichten en neven die daar van alles van vinden. Oude koeien die telkens opnieuw uit de sloot worden gehaald.
Als opa of oma dementie krijgt en niet meer goed voor zichzelf kan zorgen, worden de verwikkelingen nijpender: De druk op de oudste zus, die overal alleen voor moet zorgen wordt te groot. Familieleden zijn het niet met elkaar eens……..ga zo maar door.

Een groot hart
Wat wonderlijk mooi als ik dan het grote hart van opa, die net in het verpleeghuis zit, naar de voorgrond mag halen. Opa vergeeft iedereen. Hij is alleen nog maar met de genegenheid en liefde voor het leven bezig. Hij ervaart dat in kleine dingen en sluit zijn ogen voor ‘gedoe’.
En wat een wonder als ik in een andere reading mag zien dat de band tussen twee zussen van rond de 70 zich eindelijk kan herstellen. Ze zingen liedjes van vroeger, voelen zich weer vertrouwd bij elkaar en kunnen de problemen uit hun leven achter zich laten.
De dementie laat in deze families zien hoe wonden geheeld kunnen worden. Met een kleine aanmoediging konden de kleindochter, de dochter en de zus die bij mij kwamen met vragen deze heling zien en de kracht van het leven ervaren.
fam3 fam2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s