Ik voelde me na de healing in eerste instantie erg moe, maar dat was van korte duur. Het gaat nu beter, ik voel me lichter dan voorheen, minder bezwaard. Mijn moeder zit nog wel in mijn hoofd, maar op een luchtigere manier.
En het allerbelangrijkste: het gaat beter met mijn moeder. Verzorging geeft aan dat ze beter te pas is en veel minder verdrietig.Zo blij voor ons beiden. Jouw gesprek heeft mij ook meer inzichten gegeven voor de omgang met mijn moeder en ook concrete handvatten om mee aan de gaan te gaan, en vaak, om juist niet mee aan de gang te gaan.
K v O
“Het is nu meer dan 3 maanden geleden, dat ik bij je ben geweest. Ik wilde je melden, dat Ida al die tijd rustig en lief gedrag vertoont. Ze is vrolijk en geniet van de dingen, die we doen. Er is nauwelijks meer dagenlange onrust en verdriet. Er is veel berusting. Ik ben er erg blij mee. Ik ga nu niet met een kloppend hart naar het Leendert Meeshuis.
Samen hebben we nu veel mooie momenten.” P.K.
E. M. (Mantelzorgster) Voor een tweede keer dankjewel en nu voor de fijne healing(s) vanmiddag. Mijn kritische ik denkt ‘ja… dat zijn algemene thema’s die ieder mens raken …; altijd raak dus..’ Maar de thema’s die naar voren kwamen die betreffen mij echt op dit moment. Wat ik als heel mooi en helend ervaar is dat moeder en ik, deels apart en deels ook nog samen, onze ‘schillen’ aan het afpellen zijn. Ieder met een eigen reden, start (stoppen als carrièrevrouw, ziekte)
Wat voor mij, omdat ik me dat bewust ben, een heel spannend en ook angstig gebeuren is. En voor moeder omdat ze het zich niet meer bewust kan zijn, veel onrust en ook angst mee brengt. Een daarmee ook losmaken van elkaar wat echt heel moeilijk en verdrietig is , losmaken van het familiepatroon en het uitkomen bij ieder ons aller eigenste zelf.
Anita van den Wijngaarde (belevingsgerichte zorg): Prachtig boek . Het geeft veel herkenning. Als consulent heb ik veel gesprekken met familie. Ik begeleid mantelzorgers / familie in de omgang met hun verwant met dementie. Hierbij merk ik vaak dat de verwachtingen naar degene met dementie veel te hoog zijn. Niet vreemd natuurlijk want je hebt een ander beeld van iemand. Langzaam verandert degene wat vaak moeilijk is om te accepteren want je wilt degen graag vast houden zoals die was.
In mijn werk als consulent merk ik dat ik mijn kennis over dementie inzet. Het heeft me veel inzicht gegeven in het gedrag. Maar daarnaast vaar ik vooral veel op mijn intuïtie. In het boek De vierde dementie vind ik het werken op intuïtie terug en het geeft mij een bevestiging dat ik met mijn intuïtie goed zit. Mantelzorgers die worstelen met acceptatie, te hoge verwachtingen adviseer ik dan ook vaak om je boek te lezen. Men vind er herkenning en handvatten om mee om te gaan.
Het was voor mij super om te lezen, een soort van thuiskomen in mijn werk.
Dorothea König (arts) ; Ik heb het boek gelezen, met veel liefde en toewijding geschreven, humoristisch en eerlijk, kwetsbaar. Een heldere uitleg waar dit thema eigenlijk over gaat. Dank je wel Evelien!
Hans de Waal (ervaringsdeskundige); Steengoed boek. Je denkt dat als je het woord reading leest bij de aanprijzing van dit boek dat zal een zweverig verhaal worden. Maar het tegendeel is het geval. Ik kan alleen maar op grond van mijn eigen ervaring zeggen dat alles wat ze aandraagt klopt. Ik heb een aantal jaren voor mijn overleden echtgenote, die vasculaire dementie had, gezorgd en ben een aantal jaren secretaris c.q. voorzitter van een cliëntenraad geweest en vrijwilliger. Dit boek is eigenlijk verplichte literatuur voor een ieder die in zijn omgeving te maken krijgt met dementie of in de verpleging werkt of gaat werken. De handvatten die ze aanreikt voor het omgaan met dementie sluiten naadloos aan op de benadering, zoals de oprichter van het Alzheimer Cafe, Bere Miesen, die voorstaat en mij op het spoor van deze benadering zette. Ik ben hem er dankbaar voor, omdat dat 1 van de elementen was waardoor mijn vrouw en ik toch nog een mooi aantal mooie jaren samen hebben gehad, ondanks haar dementie of moet ik zeggen dankzij haar dementie. Want we waren wel gedwongen alle aandacht op elkaar te richten.
Recensie Door Marianne Notschaele
Evelien Pullens – boek – een andere kijk op dementie – intuïtie
Reader, schrijver, leraar theater en intuïtieve ontwikkeling Evelien Pullens schreef een praktisch en informatief boekje over een andere kijk op dementie: De Vierde Dementie. Ik kan dit boek alle coaches, therapeuten, mantelzorgers, familieleden met een naaste die dementie/alzheimer heeft, van harte aanraden te lezen. Al vaker vroeg ik me af waarom er nog niet zo’n boekje op de markt was over communicatie via intuïtie met dementerenden. Maar dat is er nu dus wel! Evelien Pullens slaagt erin om in 144 pagina’s helder uiteen te zetten wat zij tegenkwam en -komt op dit gebied, nadat haar eigen moeder de diagnose alzheimer kreeg.
Met dementie gaat het geheugen achteruit, maar de intuïtie wordt juist sterker. Mensen met dementie voelen vaak haarfijn aan wat anderen voelen en willen en daar kun je handig gebruik van maken. De auteur laat op liefdevolle wijze zien hoe zij haar moeder anders leerde benaderen, meer intuïtief, met liefde en vertrouwen in wat zij nog wel kan in plaats van niet meer kan. Ze leert de lezer anders kijken en luisteren naar onderliggende boodschappen van gebaren en woorden, zeker als woorden niet meer toereikend zijn.
Evelien Pullens gaat o.a. in op het wezen van de mens, verborgen communicatie, luisteren naar je intuïtie, emoties en acceptatie, humor, de kracht van vertrouwen.
Citaat blz. 47: “Twee dingen zijn bepalend in mijn visie op mensen en dus ook op dementie. Ten eerste de overtuiging dat je op zielsniveau met iemand kan communiceren en dat daar belangrijke informatie ligt voor het dagelijks leven. Ten tweede de opvatting dat afwijking van de perfectienorm, dus ook dementie, bij het leven hoort. Iemand met dementie is een volledig mens die aan het leven kan deelnemen.”
Citaat blz. 108: “… je ziet wel vaak dat dementie vrijheid geeft en een opening voor iets wat tijdens het ‘normale’ leven geen plek kon krijgen.” Evelien gaat daarbij in op voorbeelden van ‘raar gedrag’ van dementeren, gerelateerd aan onverwerkte ervaringen in het leven van de dementerende persoon. Een boeiend onderwerp voor regressietherapeuten.
Intuïtieve communicatie met humor en vertrouwen
Plussen:
– helder, duidelijk, informatief, uitstekend van taal
– fijne layout en goed lettertype
– makkelijk leesbaar
– voorbeelden over Eveliens moeder en andere dementerenden zijn duidelijk en met liefde opgetekend
– goed beschreven voor ‘de leek’ wat intuïtie inhoudt
– aandacht voor ‘waar is de ziel’ tijdens dementie
– connectie oorlogsherinneringen (jeugd dementerenden)
– tijdsbesef van dementerenden (blz. 133)
– aandacht voor humor en de kracht van vertrouwen
– boek geeft hoop aan mantelzorgers die moeite hebben met communiceren met dementerenden, er zijn vele manieren om nog contact te maken.
Min:
– saaie inhoudsopgave, had beter achterin gestaan
Aanrader!
Heb jij te maken met iemand die in de beginfase verkeert van alzheimer of dementie, lees dan zeker ‘De Vierde Dementie’. Dankzij dit boekje blijf je positief gestemd en besef je dat er bijna altijd een (andere) vorm van communicatie mogelijk is en blijft, zij het op een andere manier dan je misschien eerst veronderstelde.